Despre calitatea continutului unei lucrari de diploma… eseuri personalizate Cautam redactori pentru redactare lucrari de licenta la comanda Moduri folositoare de a-ti petrece vacanta de vara Relatia cu parintii in facultate Vrei 10 pentru proiectul tau de licenta ? Inventar pentru camera de camin Locuri de munca pentru studenti fara experienta Student la camin sau in chirie? Temele la seminar – ultima ta problema Dai licenta la o facultate de drept? Ce cariera iti ofera studiile in administrarea afacerilor Proiecte de diploma la istorie Teme de licenta la ASE Servicii profesionale de scriere de text Ce trebuie sa stii despre plagiat Prioritatile tale in facultate Special pentru studentii care merg la doua facultati Tu ce faci de 1 Mai? Pregatirea materialelor pentru o lucrare de licenta de nota maxima Am putea oare vreodata sa privim Muntii Bucegi ca pe ceva obisnuit,comun? Succesul Arbitrajul comercial international – prezentare generala Care a fost sursa de inspira?ie în crearea produselor Performanta in organizatie Reflectii despre asistenta sociala O lacrim? are întotdeauana r?d?cini mai adânci decât un zâmbet Comunicarea interpersonala O lupta intre doua suflete Uniunea European?: aspecte democratice Razboiul Troiei, in versiune informatica De ce mi-as dori sa scriu? VALORI Problema Dirichlet Criza economica si caderea SUA mai mult “gol” decat substanta Naturopathy LEGENDA MODERN Natura este un dar oferit de Dumnezeu, insa noi, oamenii, nu il apreciem la adevarata sa valoare Prezentul Abandonul scolar in randul adolescentilor Fosta Jugoslavie – efect al influentelor politice si culturale din zona CRIZA BERLINULUI CE MANCAM CA SA FIM SANATOSI? Adevarul si minciuna Boala sarutului –Mononucleoza infectioasa Fotbalul global. O chestiune de viata si de moarte? Nu, o chestiune de bani Despre Bucovina evaluarea posturilor pentru stabilirea sistemelor motivationale TE IUBESC, DAR NU PREA! Motivation is a fundamental concept in psychology Frumosul este o nevoie de lux a omului. Analiza mecanismului de transmisie a politicii monetare TREI. De unde trei! comunicare din cadrul unei organiza?ii non-guvernamentale Sa iti pastrezi sufletul de copil, adult fiind, e aproape o necuviinta Relatia dintre performanta, specializare si competenta tema generala a guvernantei corporative APROBAREA PROIECTELOR DE BUGET Responsabilitatea sociala Industria auto Is advertising simply a superficial exercise in making people buy something they don’t actually need? Deontologia jurnalistica, realitate in teren sau himera uitata prin bancile amfiteatrelor? Drum, drumuri...

Responsabilitatea sociala

Din ce in ce mai des in tara noastra se vehiculeaza termenul de „ responsabilitate sociala”. Este un termen preluat din afara granitelor tarii noastre si inteles sub diverse forme, de la acte filantropice la activitati de protectie a mediului. Putand fi definit prin sponsorizari, donatii, campanii de ecologizare, de informare si multe alte forme, devine din ce in ce mai pregnant in viata fiecarui cetatean.

Dar ce reprezinta responsabilitatea sociala de fapt?

Marea parte a oamenilor se gandesc la responsabilitatea sociala corporatista si anume la acele responsabilitati pe care le au companiile fata de mediul in care activeaza – responsabilitati de ordin moral, etice, legale, economice. Acestea sunt responsabile fata de angajati, actionari, furnizori, clienti, intr-un cuvant fata de mediul in care isi desfasoara activitatea si se dezvolta.

Fie din acest considerent, fie din considerente economice exprimate in termeni de profitabilitate sau imagine, multe companii romanesti se implica in astfel de proiecte de responsabilitate sociala. Intalnite in varii domenii de activitate ridica o problema la nivelul intelegerii necesitatii implicarii in astfel de activitati.

Conceptul de „responsabilitate” trebuie inteles in primul rand individual, de fiecare dintre noi ca abia apoi sa poata fi implementat la nivel de firma, organizatie, institutie. Individul este o fiinta sociala, a carui existenta este definita dintr-o suma de trebuinte si responsabilitati, atat de ordin material cat si moral. De mule ori, ancorati intr-o existenta robotizata, ne indeplinim rolul de zi cu zi, fara a ne preocupa de aceste aspecte. Acceptam ca viabile activitatile de rutina si cele care ne satisfac un minim de asteptari. Astfel, uitam ca avem responsabilitati fata de societate, considerand ca este suficient sa ne indeplinim sarcinile de acasa, de la servici sau scoala si cele „de buna purtare”.

Aruncand o privire mai atenta in jurul nostru observam de fapt ca nu putem avea o existenta solitara, ci strans legata de a celorlalti oameni, de mediu, de natura, punandu-ne amprenta asupra cursului lucrurilor. Este foarte important sa intelegem ca trebuie sa tinem cont de tot ceea ce ne inconjoara – de oamenii mai putin favorizati si necesitatile lor, de persoanele capabile care necesita sustinerea noastra, de natura care ne ofera resurse limitate si pe care in mod constant o distrugem, de cultura si elementele de identificare ale poporului nostru pe care trebuie sa le conservam si asa mai departe. 

Diferite organizatii non-profit incurajeaza o astfel de atitudine si incearca sa educe in acest sens. Dar un ajutor important trebuie sa vina si din partea familiei in primul rand, a unitatilor de invatamant si a exemplului pe care il oferim fiecare dintre noi. La nivel de organizatie se implementeaza din ce in ce mai des o politica de responsabilitate sociala corporatista din diferite motive, unele concretizandu-se in cresterea profitabilitatii sau consolidarea imaginii sau pur si simplu pentru faptul ca se ghideaza dupa ratiunea ca trebuie sa dea ceva inapoi societatii care le ajuta sa functioneze. 

Daca fiecare dintre noi am intelege importanta asumarii responsabilitatilor fata de societate, atunci proiectele de responsabilitate sociala corporatista ar avea un impact maxim. Fiecare ne-am aduce contributia in mod voluntar fara a urmari doar anumite scopuri sau beneficii materiale. Fiecare am avea satisfactia lucrului „bine facut”. Fiecare am fi multumiti pentru contributia adusa la bunastarea societatii. Caci in fond ce ne defineste ca indivizi? Modul in care alegem sa existam, iar un mod responsabil social cu siguranta ar trebui sa ne caracterizeze.

Redactare la Comanda: lucrare de licenta lucrare licenta Lucrari de Licenta Lucrari de Dipoma Proiecte de Diploma Lucrari de Disertatie Referate Master Lucrari de Grad Lucrari Didactice Teze de Doctorat Referate Doctorat Lucrari de Cercetare ptr Doctorat Lucrari ptr Sesiuni de Comunicari Stiintifice Cursuri si Teme de Curs Lucrari de Cercetare Universitara Lucrari de Cercetare Postuniversitara Articole stiintifice ptr publicatii de specialitate Elaborare Discursuri si Comunicari Prezentari Powerpoint