Despre calitatea continutului unei lucrari de diploma… eseuri personalizate Cautam redactori pentru redactare lucrari de licenta la comanda Moduri folositoare de a-ti petrece vacanta de vara Relatia cu parintii in facultate Vrei 10 pentru proiectul tau de licenta ? Inventar pentru camera de camin Locuri de munca pentru studenti fara experienta Student la camin sau in chirie? Temele la seminar – ultima ta problema Dai licenta la o facultate de drept? Ce cariera iti ofera studiile in administrarea afacerilor Proiecte de diploma la istorie Teme de licenta la ASE Servicii profesionale de scriere de text Ce trebuie sa stii despre plagiat Prioritatile tale in facultate Special pentru studentii care merg la doua facultati Tu ce faci de 1 Mai? Pregatirea materialelor pentru o lucrare de licenta de nota maxima Am putea oare vreodata sa privim Muntii Bucegi ca pe ceva obisnuit,comun? Succesul Arbitrajul comercial international – prezentare generala Care a fost sursa de inspira?ie în crearea produselor Performanta in organizatie Reflectii despre asistenta sociala O lacrim? are întotdeauana r?d?cini mai adânci decât un zâmbet Comunicarea interpersonala O lupta intre doua suflete Uniunea European?: aspecte democratice Razboiul Troiei, in versiune informatica De ce mi-as dori sa scriu? VALORI Problema Dirichlet Criza economica si caderea SUA mai mult “gol” decat substanta Naturopathy LEGENDA MODERN Natura este un dar oferit de Dumnezeu, insa noi, oamenii, nu il apreciem la adevarata sa valoare Prezentul Abandonul scolar in randul adolescentilor Fosta Jugoslavie – efect al influentelor politice si culturale din zona CRIZA BERLINULUI CE MANCAM CA SA FIM SANATOSI? Adevarul si minciuna Boala sarutului –Mononucleoza infectioasa Fotbalul global. O chestiune de viata si de moarte? Nu, o chestiune de bani Despre Bucovina evaluarea posturilor pentru stabilirea sistemelor motivationale TE IUBESC, DAR NU PREA! Motivation is a fundamental concept in psychology Frumosul este o nevoie de lux a omului. Analiza mecanismului de transmisie a politicii monetare TREI. De unde trei! comunicare din cadrul unei organiza?ii non-guvernamentale Sa iti pastrezi sufletul de copil, adult fiind, e aproape o necuviinta Relatia dintre performanta, specializare si competenta tema generala a guvernantei corporative APROBAREA PROIECTELOR DE BUGET Responsabilitatea sociala Industria auto Is advertising simply a superficial exercise in making people buy something they don’t actually need? Deontologia jurnalistica, realitate in teren sau himera uitata prin bancile amfiteatrelor? Drum, drumuri...

Fotbalul global. O chestiune de viata si de moarte? Nu, o chestiune de bani

Cu secole in urma, in Anglia se dadeau lupte de strada. Mai tarziu, pentru ca Albionul sa-si aroge, inaintea altora, brevetul de inventator al celui care va deveni cel mai iubit dintre sporturi, acestea se vor numi, simplu, football. Erau inceputurile fotbalului. Adica perioada fotbalului primitiv.
O data cu elaborarea primelor regulamente si a organizarii primelor competitii – asta se intampla in a doua jumatate a secolului al XIX-lea –, intram in faza fotbalului organizat. Abia acum se putea vorbi de un joc sportiv cu reguli clare. In scurt timp, fotbalul va cuceri lumea.
Astfel ca, dupa Primul Razboi Mondial, se poate vorbi de era fotbalului romantic. Jocul insemna spectacol, golurile curgeau, spectatorii invadau stadioanele. S-a organizat, in 1930, primul Campionat Mondial. Au inceput inovatiile pe plan tactic. Aceasta a fost o perioada lunga, intinsa pana dupa CM 1958.
Aparitia libero-ului si, implicit, a “betonului” lui Helenio Herrera, coincide cu intrarea in perioada fotbalului modern. Fotbalul incepuse s-o ia razna. Banii, televiziunea, sponsorii, conotatiile politice il transformasera intr-un fenomen social de amploare. Media golurilor scazuse brusc, iar tacticizarea devenise excesiva. A fost, daca vreti, epoca fotbalului teutonic. Un fotbal fara prea multe inflorituri, bazat pe angajament si conditie fizica.
O data cu ”Legea Bosman”, care, in 1995, a aruncat in aer sistemul mondial de transferuri, generand deznationalizarea echipelor de club, putem defini o noua era. Cea a fotbalului industrial sau a fotbalului global. Aflat la punctul de intalnire al unor mari si oculte interese, jocul risca sa-si piarda identitatea.
Bill Shankly, celebrul antrenor scotian care, la inceputul anilor ’60, transforma FC Liverpool intr-un club de top european, spunea la un moment dat: ”Unii oameni cred ca fotbalul este o chestiune de viata si de moarte. Fotbalul este mult mai mult decat atat”.
Din nefericire, pe an ce trece, fotbalul nu mai este o chestiune de viata si de moarte. Devine doar o chestiune de bussiness.

Redactare la Comanda: lucrare de licenta lucrare licenta Lucrari de Licenta Lucrari de Dipoma Proiecte de Diploma Lucrari de Disertatie Referate Master Lucrari de Grad Lucrari Didactice Teze de Doctorat Referate Doctorat Lucrari de Cercetare ptr Doctorat Lucrari ptr Sesiuni de Comunicari Stiintifice Cursuri si Teme de Curs Lucrari de Cercetare Universitara Lucrari de Cercetare Postuniversitara Articole stiintifice ptr publicatii de specialitate Elaborare Discursuri si Comunicari Prezentari Powerpoint