Despre calitatea continutului unei lucrari de diploma… eseuri personalizate Cautam redactori pentru redactare lucrari de licenta la comanda Moduri folositoare de a-ti petrece vacanta de vara Relatia cu parintii in facultate Vrei 10 pentru proiectul tau de licenta ? Inventar pentru camera de camin Locuri de munca pentru studenti fara experienta Student la camin sau in chirie? Temele la seminar – ultima ta problema Dai licenta la o facultate de drept? Ce cariera iti ofera studiile in administrarea afacerilor Proiecte de diploma la istorie Teme de licenta la ASE Servicii profesionale de scriere de text Ce trebuie sa stii despre plagiat Prioritatile tale in facultate Special pentru studentii care merg la doua facultati Tu ce faci de 1 Mai? Pregatirea materialelor pentru o lucrare de licenta de nota maxima Am putea oare vreodata sa privim Muntii Bucegi ca pe ceva obisnuit,comun? Succesul Arbitrajul comercial international – prezentare generala Care a fost sursa de inspira?ie în crearea produselor Performanta in organizatie Reflectii despre asistenta sociala O lacrim? are întotdeauana r?d?cini mai adânci decât un zâmbet Comunicarea interpersonala O lupta intre doua suflete Uniunea European?: aspecte democratice Razboiul Troiei, in versiune informatica De ce mi-as dori sa scriu? VALORI Problema Dirichlet Criza economica si caderea SUA mai mult “gol” decat substanta Naturopathy LEGENDA MODERN Natura este un dar oferit de Dumnezeu, insa noi, oamenii, nu il apreciem la adevarata sa valoare Prezentul Abandonul scolar in randul adolescentilor Fosta Jugoslavie – efect al influentelor politice si culturale din zona CRIZA BERLINULUI CE MANCAM CA SA FIM SANATOSI? Adevarul si minciuna Boala sarutului –Mononucleoza infectioasa Fotbalul global. O chestiune de viata si de moarte? Nu, o chestiune de bani Despre Bucovina evaluarea posturilor pentru stabilirea sistemelor motivationale TE IUBESC, DAR NU PREA! Motivation is a fundamental concept in psychology Frumosul este o nevoie de lux a omului. Analiza mecanismului de transmisie a politicii monetare TREI. De unde trei! comunicare din cadrul unei organiza?ii non-guvernamentale Sa iti pastrezi sufletul de copil, adult fiind, e aproape o necuviinta Relatia dintre performanta, specializare si competenta tema generala a guvernantei corporative APROBAREA PROIECTELOR DE BUGET Responsabilitatea sociala Industria auto Is advertising simply a superficial exercise in making people buy something they don’t actually need? Deontologia jurnalistica, realitate in teren sau himera uitata prin bancile amfiteatrelor? Drum, drumuri...

Boala sarutului –Mononucleoza infectioasa

Generalitati
Mononucleoza infectioasa este o boala cauzata de virusul Epstein-Barr care apartine familiei Herpesvirinae(subfamilia Gamaherpesvirinae).Acest virus este asociat unor tumori maligne cum ar fi carcinomul nazofaringian,limfomul Burkitt sau boala Hodgkin.Masura in care acest virus se manifesta depinde in mare parte de statusul imunitatii oraganismului la acel moment .
Cel mai frecvent mononucleoza se intalneste la copii sau adulti tineri.Odata ajunsi la perioada adulta cea mai mare parte a indivizilor au fost deja infectati si prezinta anticorpi impotriva virusului.

Semne si simptome
Infectia cu virusul Epstein-Barr difera ca simptomatologie si manifestare in functie de varsta,astfel ca la copii cel mai adesea ramane asimptomatica sau se prezinta ca o faringita usoara pe cand la tineri forma pregnanta este aceea de mononucleoza infectioasa.
O stare de rau general,astenie si mialgie preced de regula triada simptomatica a mononucleozei infectioase:febra,faringita si limfadenopatia.Febra in cea mai mare parte a cazurilor nu este grava si apare in prima sapatamana.Cu toate acestea se poate continua si in urmatoarele saptamani de boala.Faringita si limfadenoaptia sunt prezente in primele doua saptamani ca apoi sa fie urmate de splenomegalie in saptamanile a doua si a treia.Ganglionii limfatici sunt de regula cervicali posteriori simetrici si neaderenti.Faringita ramane semnul de baza in orientarea diagnosticului si se prezinta cu un exudat faringian asemantor celui din infectia streptococica.
De cele mai multe ori simptomele sunt prezente timp de doua pana la patru saptamani .Cu toate acestea o stare de rau general poate persista o vreme indelungata.

Cauze si factori de risc
Virusul Epstein Barr ataca limfocitele B ,care odata infectate vor genera linii celulare continui.
Acest virus este transmis prin secretii salivare de persoane asimptomatice.Tocmai aceasta modalitate de transmitere a conferit si numele de „boala sarutului’’ mononucleozei infectioase.
Odata ajuns in organism virusul se replica pe epiteliul orofaringian si in glandele parotide de unde apoi va infecta limfocitele B.La individul imunodeprimat virusul va ramane latent si oncogen prin potentialul sau de a genera limfoame.
Evolutie si complicatii
In general mononucleoza infectioasa evouleza cu limfadenopatie,splenomegalie si leucocitoza cu limfocitoza.Se mai pot intalni cazuri de afectare hepatica si uneori o eruptie cutanata.
In cazul unui organism hiporeactiv mononucleoza se poate croniciza si va evolua grav cu pneumonie,hepatita si poate ajunge chiar la deces.Cand acesta survine este cel mai adesea rezulatul afectarii sistemului nervos central,rupturii splenice sau unei suprainfectii bacteriene.
Diagnostic
Se examineaza saliva, spalatura faringiana,sangele si tesutului limfoid.Serodiagnosticul evidentiaza titrul anticorpilor heterofili care este crescut in prima luna de la debutul bolii si care apoi dispar rapid.

Tratament
In cura mononucleozei infectioase vorbim mai adesea despre asigurarea unui confort fizic prin asocierea odihnei cu analgezice.Se va evita efortul in principal pentru a evita o ruptura de splina care ar duce iminent la o splenectomie.
Ca tratament medicamentos se administreaza prednisol si aciclovir care insa reduc doar eliminarea virusului in secretii salivare si nicidecum nu influenteza evolutia bolii.
Ca metoda profilactica ,rezulate bune au fost obtinute in urma administrari unui vaccin viu atenuat si un vaccin cu fractiuni polipeptidice virale.


Bibliografie
Buiuc T.Dumitru-Microbiologie medicala,editia a VI-a,Ed.Gr.T.Popa,Iasi,2003
Harrison -Principiile medicinei interne,vol.1

Redactare la Comanda: lucrare de licenta lucrare licenta Lucrari de Licenta Lucrari de Dipoma Proiecte de Diploma Lucrari de Disertatie Referate Master Lucrari de Grad Lucrari Didactice Teze de Doctorat Referate Doctorat Lucrari de Cercetare ptr Doctorat Lucrari ptr Sesiuni de Comunicari Stiintifice Cursuri si Teme de Curs Lucrari de Cercetare Universitara Lucrari de Cercetare Postuniversitara Articole stiintifice ptr publicatii de specialitate Elaborare Discursuri si Comunicari Prezentari Powerpoint