Despre calitatea continutului unei lucrari de diploma… eseuri personalizate Cautam redactori pentru redactare lucrari de licenta la comanda Moduri folositoare de a-ti petrece vacanta de vara Relatia cu parintii in facultate Vrei 10 pentru proiectul tau de licenta ? Inventar pentru camera de camin Locuri de munca pentru studenti fara experienta Student la camin sau in chirie? Temele la seminar – ultima ta problema Dai licenta la o facultate de drept? Ce cariera iti ofera studiile in administrarea afacerilor Proiecte de diploma la istorie Teme de licenta la ASE Servicii profesionale de scriere de text Ce trebuie sa stii despre plagiat Prioritatile tale in facultate Special pentru studentii care merg la doua facultati Tu ce faci de 1 Mai? Pregatirea materialelor pentru o lucrare de licenta de nota maxima Am putea oare vreodata sa privim Muntii Bucegi ca pe ceva obisnuit,comun? Succesul Arbitrajul comercial international – prezentare generala Care a fost sursa de inspira?ie în crearea produselor Performanta in organizatie Reflectii despre asistenta sociala O lacrim? are întotdeauana r?d?cini mai adânci decât un zâmbet Comunicarea interpersonala O lupta intre doua suflete Uniunea European?: aspecte democratice Razboiul Troiei, in versiune informatica De ce mi-as dori sa scriu? VALORI Problema Dirichlet Criza economica si caderea SUA mai mult “gol” decat substanta Naturopathy LEGENDA MODERN Natura este un dar oferit de Dumnezeu, insa noi, oamenii, nu il apreciem la adevarata sa valoare Prezentul Abandonul scolar in randul adolescentilor Fosta Jugoslavie – efect al influentelor politice si culturale din zona CRIZA BERLINULUI CE MANCAM CA SA FIM SANATOSI? Adevarul si minciuna Boala sarutului –Mononucleoza infectioasa Fotbalul global. O chestiune de viata si de moarte? Nu, o chestiune de bani Despre Bucovina evaluarea posturilor pentru stabilirea sistemelor motivationale TE IUBESC, DAR NU PREA! Motivation is a fundamental concept in psychology Frumosul este o nevoie de lux a omului. Analiza mecanismului de transmisie a politicii monetare TREI. De unde trei! comunicare din cadrul unei organiza?ii non-guvernamentale Sa iti pastrezi sufletul de copil, adult fiind, e aproape o necuviinta Relatia dintre performanta, specializare si competenta tema generala a guvernantei corporative APROBAREA PROIECTELOR DE BUGET Responsabilitatea sociala Industria auto Is advertising simply a superficial exercise in making people buy something they don’t actually need? Deontologia jurnalistica, realitate in teren sau himera uitata prin bancile amfiteatrelor? Drum, drumuri...

Abandonul scolar in randul adolescentilor

De ce rata abandonului scolar este in continua crestere? Tot mai multi parinti si profesori se intreaba din ce in ce mai des acest lucru.
Cauzele acestei cresteri difera de la o tara la alta, de la o cultura la alta iar consecintele nefaste ale abandonului scolar in randul adolescentilor poate atinge cote alarmante.
Abandonul scolar reprezinta o problema globala majora iar statisticile arata ca aceasta se va accentua datorita crizei economice. In tara noastra abandonul scolar a crescut cu o treime in ultimii noua ani.
Prevenirea abandonului scolar impune introducerea unor masuri menite sa incurajeze participarea tuturor elevilor la orele de curs, aceste masuri fiind inca disputate si aflate in proces de perfectionare.
Pentru a putea preveni abandonul scolar, trebuie ca mai intai sa tinem cont de factorii care declanseaza in mintea adolescentului, dorinta de abandon. Cauzele pot fi diverse, insa intotdeauna ele apar din exterior si se dezvolta in interior, de cele mai multe ori sub forma unor dorinte care daca nu sunt alimentate pozitiv pot conduce la frustrari, dezamagiri, stima de sine scazuta etc.
Adesea, cauzele abandonului scolar provin din mediul familiar si tin de educatia pe care parintii o ofera in acest sens, de lipsa resurselor materiale, de timpul pe care parintii il aloca cresterii si dezvoltarii adolescentului.
Este foarte important ca in familia copilului ajuns la stadiul de adolescent, sa existe un model pe care acesta sa-l urmeze.
Cei mai multi parinti fac greseala de a-si trimite copii la scoala fara a le explica in prealabil de ce este necesar ca ei sa faca o scoala, care este rolul scolii in viata lor, sau de ce sunt nevoiti sa invete o gama variata de materii pe care ei le considera inutile. Neintelegand care este rolul scolii in viata lor, acesti copii ajunsi la adolescenta vor considera ca studiile nu le sunt necesare si prin urmare nu vor mai dori sa le finalizeze.
In acest caz, parintii sunt sfatuiti sa aloce cat mai mult timp adolescentului pentru a putea observa indeaproape comportamentul si planurile acestuia de viitor, si de asemenea sa il motiveze prezentandu-i exemple pozitive din care acesta sa inteleaga ca scoala dezvolta aptitudinile intelectuale care il vor ajuta pe viitor sa-si aleaga meseria potrivita.
O alta cauza a abandonului scolar o reprezinta anturajul din care adolescentul face parte dar si cadrele didactice care activeaza in unitatea scolara in care acesta isi desfasoara studiile.
In mod normal fiecare adolescent isi alege ca prieteni persoane care ii seamana in functie de obiceiurile sale, de dorintele pe care le are, de principiile si prejudecatile sale. In acest caz, adolescentul se integreaza usor in anturaj si este placut de ceilalti membri ai grupului. Dar ce se intampla in cazul in care adolescentul isi alege gresit anturajul?
Lucrurile se schimba in acest caz, iar adolescentul risca sa nu fie placut de ceilalti membri ai grupului sau viceversa. Daca membrii grupului nu au aceleasi principii, aceleasi afinitati sau un scop comun, grupul risca sa se destrame iar in locul prieteniei sa apara antipatia, iar conflictul va fi cuvantul ce va caracteriza grupul respectiv.
De cele mai multe ori membrii grupului devin reticenti atunci cand vine vorba de aparitia unui nou membru in anturaj. Un exemplu pertinent il reprezinta aparitia in clasa a unui nou coleg.
La prima vedere ceilalti colegi il privesc pe noul venit ca pe un intrus, ca pe cineva care le perturba linistea. Urmeaza mai apoi acceptarea si integrarea noului coleg in grupul clasei. Insa exista posibilitatea ca „intrusul” sa nu fie acceptat de catre ceilalti din diverse motive: datorita dezinteresului fata de invatare sau dimpotriva datorita dorintei de a concura si de a castiga intotdeauna in fata celorlalti, datorita lipsei sale de tact la adresa colegilor sau viceversa, datorita izolarii de ceilalti sau dimpotriva a dorintei excesive de afirmare, datorita vocabularului nepotrivit sau din contra a folosirii unui limbaj mult prea sofisticat, datorita atitudinii de inferioritate sau dimpotriva a unei atitudini de superioritate fata de ceilalti colegi etc.
Respingerea adolescentului din cadrul grupului de colegi atrage dupa sine dorinta de abandon scolar.
Pentru prevenirea acestei situatii adolescentul care doreste sa se integreze in grupul colegial trebuie sa aiba in vedere urmatoarele aspecte: in primul rand trebuie sa inteleaga si sa accepte ca fiecare persoana este diferita si ca are atat defecte cat si calitati si indiferent de aceste defecte sau calitati, datoria lui este sa respecte persoanele din jur pentru ca la randul sau sa fie respectat. Pe de alta parte acesta nu trebuie sa accepte lipsa de respect afisata de ceilalti la adresa lui si trebuie sa gestioneze situatia in asa fel incat sa nu aduca prejudicii morale celorlalti.
Un alt factor important in aparitia si prevenirea abandonului scolar il reprezinta cadrele didactice.
Cadrele didactice isi asuma rolul de profesionisti in meseria pe care o exercita dar si de indrumatori, educatori ai elevului.
Din punct de vedere educational, ca si indrumator al adolescentului, profesorul se angajeaza in procesul de formare- maturizare al acestuia. Profesorul se foloseste de psihologie pentru a scoate la iveala aptitudinile si talentele adolescentului. Psihologia pe care se bazeaza profesorul poate fi caractetizata prin trei cuvinte de ordine: motivare, recunoastere,invatare responsabila.
Un cadru didactic competent descopera in timp util cauza care sta la baza lipsei de motivare si apeleaza la diverse trucuri pentru a-l motiva pe elev. Un exemplu relevant ar fi folosirea talentelor elevului in scopul motivarii acestuia, adica, daca de exemplu adolescentului ii place sa se joace cu cuvintele, profesorul il poate motiva punandu-l pe acesta sa faca compuneri pe diferite teme si eventual sa ii impuna si un timp de lucru limita. Dupa motivare, profesorul trebuie sa recunoasca meritele elevului printr-o nota, prin propulsarea spre participarea la diverse olimpiade, concursuri etc.  Procesul final se va incheia cu dezvoltarea responsabilitatii adolescentului fata de invatare care implica organizarea timpului de lucru in clasa, organizarea temelor etc.
In cazul in care cadrele didactice din unitatea de invatamant in care adolescentul studiaza, nu sunt competente si nu au capacitatea de a motiva elevul pentru a scoate la suprafata talentele si aptitudinile sale, acesta din urma va fi dezamagit si va avea impresia ca talentele nu-i sunt recunoscute.
Drept urmare, in lipsa unei motivari, in lipsa recunoasterii meritelor sale de catre profesor dar si lipsa de tact a cadrelor didactice de a-l face pe adolescent sa constientizeze statutul sau de elev si responsabilitatea sa care o reprezinta invatarea, pot conduce la abandonarea unitatii de invatamant si dezinteres total fata de invatare.
In conditiile actuale, datorita sistemului de invatamant care nu mai garanteaza gasirea unui loc de munca dupa obtinerea diplomei de bacalaureat sau de licenta, dar si numarul scazut al locurilor de munca vacante sau a situatiei materiale precare, cei mai multi adolescenti resping ideea continuarii studiilor.
Crearea unor conditii favorabile invatarii atat acasa cat si in scoala, implicarea parintilor si a cadrelor didactice in motivarea adolescentului spre studiu, constientizarea importantei studiului de catre copii/ adolescenti, mentinerea interesului pentru studiu dar si rasplatirea eforturilor intelectuale prin diplome, note, medalii sau resurse materiale, pot avea o mare contributie in prevenirea abandonului scolar.

Redactare la Comanda: lucrare de licenta lucrare licenta Lucrari de Licenta Lucrari de Dipoma Proiecte de Diploma Lucrari de Disertatie Referate Master Lucrari de Grad Lucrari Didactice Teze de Doctorat Referate Doctorat Lucrari de Cercetare ptr Doctorat Lucrari ptr Sesiuni de Comunicari Stiintifice Cursuri si Teme de Curs Lucrari de Cercetare Universitara Lucrari de Cercetare Postuniversitara Articole stiintifice ptr publicatii de specialitate Elaborare Discursuri si Comunicari Prezentari Powerpoint