Despre calitatea continutului unei lucrari de diploma… eseuri personalizate Cautam redactori pentru redactare lucrari de licenta la comanda Moduri folositoare de a-ti petrece vacanta de vara Relatia cu parintii in facultate Vrei 10 pentru proiectul tau de licenta ? Inventar pentru camera de camin Locuri de munca pentru studenti fara experienta Student la camin sau in chirie? Temele la seminar – ultima ta problema Dai licenta la o facultate de drept? Ce cariera iti ofera studiile in administrarea afacerilor Proiecte de diploma la istorie Teme de licenta la ASE Servicii profesionale de scriere de text Ce trebuie sa stii despre plagiat Prioritatile tale in facultate Special pentru studentii care merg la doua facultati Tu ce faci de 1 Mai? Pregatirea materialelor pentru o lucrare de licenta de nota maxima Am putea oare vreodata sa privim Muntii Bucegi ca pe ceva obisnuit,comun? Succesul Arbitrajul comercial international – prezentare generala Care a fost sursa de inspira?ie în crearea produselor Performanta in organizatie Reflectii despre asistenta sociala O lacrim? are întotdeauana r?d?cini mai adânci decât un zâmbet Comunicarea interpersonala O lupta intre doua suflete Uniunea European?: aspecte democratice Razboiul Troiei, in versiune informatica De ce mi-as dori sa scriu? VALORI Problema Dirichlet Criza economica si caderea SUA mai mult “gol” decat substanta Naturopathy LEGENDA MODERN Natura este un dar oferit de Dumnezeu, insa noi, oamenii, nu il apreciem la adevarata sa valoare Prezentul Abandonul scolar in randul adolescentilor Fosta Jugoslavie – efect al influentelor politice si culturale din zona CRIZA BERLINULUI CE MANCAM CA SA FIM SANATOSI? Adevarul si minciuna Boala sarutului –Mononucleoza infectioasa Fotbalul global. O chestiune de viata si de moarte? Nu, o chestiune de bani Despre Bucovina evaluarea posturilor pentru stabilirea sistemelor motivationale TE IUBESC, DAR NU PREA! Motivation is a fundamental concept in psychology Frumosul este o nevoie de lux a omului. Analiza mecanismului de transmisie a politicii monetare TREI. De unde trei! comunicare din cadrul unei organiza?ii non-guvernamentale Sa iti pastrezi sufletul de copil, adult fiind, e aproape o necuviinta Relatia dintre performanta, specializare si competenta tema generala a guvernantei corporative APROBAREA PROIECTELOR DE BUGET Responsabilitatea sociala Industria auto Is advertising simply a superficial exercise in making people buy something they don’t actually need? Deontologia jurnalistica, realitate in teren sau himera uitata prin bancile amfiteatrelor? Drum, drumuri...

Criza economica si caderea SUA

Marea criza economica ce a lovit intreaga lume a pornit din America la sfarsitul anului 2007 prin falimentul bancii Lemon Brothers. La acel moment bancile din toata lumea au trecut printr-un moment critic, lumea fiind tentata sa isi retraga banii. Ce s-a intamplat mai exact? Totul a fost ca un balon urias care se umflase artificial prin cresterea necontrolata si nejustificata a preturilor la imobiliare. O a doua greseala a bancilor a fost creditarea excesiva, pe baza buletinului fara ca creditorul sa acorde vreo garantie cum ca ar ar fi potent din punct de vedere financiar.
Lasandu-se duse de val institutiile de credit au ademenit oamenii intr-o „capcana” pentru ca chiar daca era o perioada infloritoare nu toti isi rambursau creditele si dobanzile aferente: bancile scoteau in extra-bilant creditele neperformante afisand astfel un bilant curat ce arata ca banca o duce perfect. Dupa falimentul Lemon Brothers s-a spart acel balon urias si o apocalipsa s-a pravalit asupra celor care aveau credite. La conducerea SUA in acel moment se afla George W. Bush, unul dintre cei mai slabi presedinti (ca pregatire economica) din istoria Statelor Unite ale Americii. De ce spun asta? Pentru ca desi economia inregistrase doua semestre de crestere negativa el ezita sa accepte ca economia Americii poate fi clatinata de aceasta criza economica. Dupa cum spunea si Stiglitz: „Atunci cand o criza afecteaza economia unei tari cel mai important lucru este sa actionezi, sa nu astepti sperand ca problemele vor trece singure”.
Cand totusi a realizat faptul ca tara se confrunta cu o criza uriasa (poate la fel de marea ca cea din anii `30 denumita „Marea represiune”) Bush a actionat, poate prea tarziu si total ineficient. Statul trebuia sa se situeze intr-o tabara in razboiul dintre banci si populatie si atunci a ales bancile. Avand teama unui nou faliment bancar, statul american a pompat sute de miliarde de dolari in bancile ce erau la un pas de faliment, sperand ca daca va acorda lichiditati bancilor, oamenii se vor imprumuta din nou si economia isi va reveni. Fals!
Dupa ce bancile si-au racapatat puterile au inceput sa-si recupereze banii si astfel foarte multi americani au ajuns pe strazi. Aceasta crestere economica ce s-a resimtit in intreaga lume era ca un balon de sapun intrucat salariile oamenilor nu au crescut la fel de mult ca puterea de cumparare. Totusi au crescut foarte mult rata creditarilor, iar oamenii desi nu castigau cu mult mai mult fata de acum 10 ani au inceput sa se imprumute girand cu propriile locuinte. Mai exact atunci cand pretul imobiliarelor a crescut foarte mult toata lumea isi permitea un credit, punand la bataie propria casa. Atunci cand pretul a scazut brusc, bancile si-au dat seama ca evaluasera gresit imobilele si chiar daca l-ar fi executat silit pe cel ce nu isi platea ratele nu ar fi obtinut mare lucru din vanzarea acesteia.
Asadar bancile nu isi mai puteau recupera banii din credite, iar oamenii nu mai plateau ratele. S-a ajuns intr-un moment critic in care fiecare astepta miscarea adversarului. Atunci a intervenit statul american si a implementat programe de ajutor pentru banci sub premisa ca „ erau giganti prea mari ca sa cada”. Totusi pomparea fondurilor in institutiile de credit nu a dus la descongestionare a lucrurilor practic aceste fonduri fiind ca si cum ai pompa sange intr-un pacient care are o hemoragie interioara. Mai mult decat atat, statul american nu s-a implicat in acest program de sustinere financiara a bancilor si a dat banii pur si simplu fara a incerca sa ii gestioneze.
La cateva luni dupa primirea banilor, directorii de banci anuntau cresteri salariale, aceasta fiind una dintre masurile cele mai proaste luate de conducerea americana. Imediat au aparut si urmarile: foarte multi oameni nemultumiti ca statul a ajutat bancile din bani publici, in timp ce omul de rand isi pierdea casa. O solutie ar fi putut fi infiintarea unui program de ajutorare a populatiei prin care un procent din datoriile catre banci sa fie luate asupra sa de catre stat.
Astfel banii ar fi ajuns tot la banci insa cu un mare avantaj: posesorii de credite reusea sa scape de o parte din datorii fara a-si pierde casele. In orice economie banca este ultima care pierde si incearca sa-si recupereze creditele restante in anul urmator prin cresterea dobanzilor.
Din fiecare criza avem de invatat cate ceva si poate nu intamplator semnul chinezilor pentru criza este acelasi cu cel pentru o noua sansa, un nou inceput. Crizele sunt ciclice, insa acest lucru nu trebuie sa sperie pe cineva, ci din contra sa invatam din aceste probleme economice pentru a sti cum sa le abordam pe cele viitoare. Din 2008 si pana acum multe din state au reusit sa invinga valul de probleme, altele inca incearca. SUA a reusit acest lucru prin venirea lui Barack Obama care a reusit sa puna un echilibru intre stat si competitorii de piata, echilibru ce era pierdut la acea vreme. Economia amerii este una care se credea ca nu poate da rateuri insa iata ca istoria ne invata ca nici un lucru nu este perfect. Pooate ca tocmai impasibilitatea statului a dus la acest dezestru exonomic, iar in urma acestor probleme America a pirdeut si mai mult teren fata de China si in special de tarile din BRIC (Brazilia, Rusia, India si China), tari care au cunoscut o crestere economica uluitoare in perioada crizei economice.

Redactare la Comanda: lucrare de licenta lucrare licenta Lucrari de Licenta Lucrari de Dipoma Proiecte de Diploma Lucrari de Disertatie Referate Master Lucrari de Grad Lucrari Didactice Teze de Doctorat Referate Doctorat Lucrari de Cercetare ptr Doctorat Lucrari ptr Sesiuni de Comunicari Stiintifice Cursuri si Teme de Curs Lucrari de Cercetare Universitara Lucrari de Cercetare Postuniversitara Articole stiintifice ptr publicatii de specialitate Elaborare Discursuri si Comunicari Prezentari Powerpoint