Despre calitatea continutului unei lucrari de diploma… eseuri personalizate Cautam redactori pentru redactare lucrari de licenta la comanda Moduri folositoare de a-ti petrece vacanta de vara Relatia cu parintii in facultate Vrei 10 pentru proiectul tau de licenta ? Inventar pentru camera de camin Locuri de munca pentru studenti fara experienta Student la camin sau in chirie? Temele la seminar – ultima ta problema Dai licenta la o facultate de drept? Ce cariera iti ofera studiile in administrarea afacerilor Proiecte de diploma la istorie Teme de licenta la ASE Servicii profesionale de scriere de text Ce trebuie sa stii despre plagiat Prioritatile tale in facultate Special pentru studentii care merg la doua facultati Tu ce faci de 1 Mai? Pregatirea materialelor pentru o lucrare de licenta de nota maxima Am putea oare vreodata sa privim Muntii Bucegi ca pe ceva obisnuit,comun? Succesul Arbitrajul comercial international – prezentare generala Care a fost sursa de inspira?ie în crearea produselor Performanta in organizatie Reflectii despre asistenta sociala O lacrim? are întotdeauana r?d?cini mai adânci decât un zâmbet Comunicarea interpersonala O lupta intre doua suflete Uniunea European?: aspecte democratice Razboiul Troiei, in versiune informatica De ce mi-as dori sa scriu? VALORI Problema Dirichlet Criza economica si caderea SUA mai mult “gol” decat substanta Naturopathy LEGENDA MODERN Natura este un dar oferit de Dumnezeu, insa noi, oamenii, nu il apreciem la adevarata sa valoare Prezentul Abandonul scolar in randul adolescentilor Fosta Jugoslavie – efect al influentelor politice si culturale din zona CRIZA BERLINULUI CE MANCAM CA SA FIM SANATOSI? Adevarul si minciuna Boala sarutului –Mononucleoza infectioasa Fotbalul global. O chestiune de viata si de moarte? Nu, o chestiune de bani Despre Bucovina evaluarea posturilor pentru stabilirea sistemelor motivationale TE IUBESC, DAR NU PREA! Motivation is a fundamental concept in psychology Frumosul este o nevoie de lux a omului. Analiza mecanismului de transmisie a politicii monetare TREI. De unde trei! comunicare din cadrul unei organiza?ii non-guvernamentale Sa iti pastrezi sufletul de copil, adult fiind, e aproape o necuviinta Relatia dintre performanta, specializare si competenta tema generala a guvernantei corporative APROBAREA PROIECTELOR DE BUGET Responsabilitatea sociala Industria auto Is advertising simply a superficial exercise in making people buy something they don’t actually need? Deontologia jurnalistica, realitate in teren sau himera uitata prin bancile amfiteatrelor? Drum, drumuri...

Reflectii despre asistenta sociala

Am auzit de multe ori vorbindu-se despre asistenta sociala si nu de putine ori in conditii dintre cele mai nefericite: copii abandonati de proprii parinti sau abuzati de ingrijitori, batrani lasati fara case de familia care le-a promis ingrijire si sprijin, femei traficate sau victime ale violentei domestice, consum de droguri din ce in ce mai crescut in randul minorilor si multe altele. De fiecare data, in ochii cetateanului de rand, apare intrebarea: unde erau asistentii sociali cand se intamplau astfel de lucruri si ce fac ei ca sa le opreasca?

Haideti sa cunoastem o frantura despre acest domeniu, ca si despre munca asistentului social.
Sa ne uitam, de pilda, la situatia copilasilor “uitati” in spitale si legati de paturi de catre cadrele medicale.  Automat ne intrebam: cine ar trebui sa faca ceva in privinta lor? Medicii dau vina pe bolile neuro-psihice ale copiilor, pe lipsa personalului sau pe asistentii sociali care nu vin sa-i ia si sa-i redea familiilor sau sa-i interneze in centre de plasament. Asistentii sociali, in schimb, ce fac in timpul asta? Cauta familiile, eventuali asistenti maternali unde sa poata plasa copiiii, eventuale locuri libere in centrele de plasare pentru situatiile de urgenta. Si pentru toate astea trebuie sa faca anchete sociale pe teren, sa parcurga o multime de proceduri, sa completeze o sumedenie de acte, care necesita timp, in conditiile in care, la fel ca si in sistemul sanitar, personalul este putin si prost remunerat. Dar, au ei dreptul sa se planga de remuneratie, in conditiile in care au ales in mod constient sa practice aceasta meserie?

Sa luam un alt exemplu: domeniul adoptiilor. Vorbesc adeseori cu o fosta colega de facultate, care, de cincisprezece ani, lucreaza undeva in tara, in domeniul amintit. De multe ori mi se plange de etapele greoaie pe care trebuie sa le parcurga: de la potrivirea copilului cu familia adoptatoare, pentru fiecare copil trebuind sa gaseasca zece potentiale familii, la multitudinea de hartoage care trebuie completata cu fiecare familie in parte si pana la procesul final de incredintare a copilului. Imi marturiseste ca, din pacate, totul dureaza prea mult pentru familiile care-si doresc sugari, caci pana la finalizarea actelor copilului, acesta depaseste varsta si ajunge pe alte maini, nu in cele ale familiei care i s-ar potrivi si care il asteapta cu nerabdare. Chiar si asa, acesta-i cazul fericit, pentru copiii carora li se cunoaste mama, caci pentru cei care au fost nascuti si abandonati la nastere, unde mama nu a avut buletin sau a dat un nume fals spitalului, formalitatile de incredintare spre adoptie sunt si mai greoaie, micutii riscand sa nu poata fi adoptati si sa creasca in grija statului.

In conditiile in care are zeci de dosare de rezolvat, sute de ore de teren si nenumarate proceduri de urmat, toate intr-o continua schimbare si fiecare cu termenul ei, acte peste acte de completat pentru fiecare caz in parte, imi intreb prietena daca nu a obosit si daca ar mai alege acest domeniu, in situatia in care ar putea da timpul inapoi; imi raspunde fara ezitare – da! Ca argument, imi povesteste despre bucuria familiilor in momentul incredintarii copiilor mult-asteptati, despre zambetul larg al micutilor si despre manutele lor mici care te vrajesc pentru totdeauna. Imi povesteste despre festivalul pe care-l organizeaza cu ajutorul familiilor adoptatoare, pentru a serba in fiecare an bucuria intregirii familiilor lor si imi spune cu incantare cat de frumos s-au distrat alaturi de cei mici si cat de bine s-au simtit cu totii. In final, imi da de inteles ca pentru asta merita sa treaca prin tot stresul zilnic.

Revenind la obsesiva intrebare: ce fac asistentii sociali pentru cei care au nevoie de ajutorul lor, raspunsul este urmatorul – unii plang pentru necazurile acestora, se lupta sa-i ajute cat de bine pot si se bucura atunci cand acestia sunt multumiti. Altii devin imuni la problemele celor pe care ar trebui sa-i ajute, “lucrand” prea mult in birou si prea putin pe teren. Asa se face ca, per ansamblu, numarul asistentilor sociali care lucreaza direct cu beneficiarii este mereu insuficient, desi sistemul este suprasaturat de oameni.
Reflectia finala asupra asistentei sociale ar fi urmatoarea: merita sa alegi sa lucrezi in domeniu daca asta simti, daca ai o inima mare si daca esti pregatit sa infrunti toate greutatile.

Redactare la Comanda: lucrare de licenta lucrare licenta Lucrari de Licenta Lucrari de Dipoma Proiecte de Diploma Lucrari de Disertatie Referate Master Lucrari de Grad Lucrari Didactice Teze de Doctorat Referate Doctorat Lucrari de Cercetare ptr Doctorat Lucrari ptr Sesiuni de Comunicari Stiintifice Cursuri si Teme de Curs Lucrari de Cercetare Universitara Lucrari de Cercetare Postuniversitara Articole stiintifice ptr publicatii de specialitate Elaborare Discursuri si Comunicari Prezentari Powerpoint