Cerere preschimbare permisiune de conducere străin

Dacă dețineți un permis de conducere străin și doriți să solicitați schimbarea acestuia pentru un permis românesc, acest articol vă va ghida prin procesul de depunere a unei cereri pentru preschimbarea permisului străin într-un permis de conducere românesc. Este important să respectați procedurile legale pentru a vă asigura că aveți dreptul de a conduce pe teritoriul României.

Pasul 1: adunarea documentelor necesare

Pentru a depune o cerere de preschimbare a permisului străin în România, trebuie să adunați următoarele documente:

  • Permisul de conducere străin valabil.
  • Cartea de identitate sau pașaportul.
  • Un formular de cerere completat, disponibil la sediul Poliției Rutiere sau pe site-ul oficial al Poliției Române.
  • Certificatul medical eliberat de un medic autorizat, care atestă că sunteți apt pentru a conduce vehicule.
  • O fotografie tip buletin, pe suport de hârtie, color, în format 3×4 cm.
  • Chitanța de plată a taxei de preschimbare a permisului.

Pasul 2: programarea la poliția rutieră

Urmează să vă programați la sediul Poliției Rutiere din județul în care locuiți. Asigurați-vă că alegeți data și ora care vă convin și că aduceți toate documentele menționate anterior. Puteți face programarea online sau telefonic, în funcție de disponibilitatea serviciului în zona dumneavoastră.

Pasul 3: depunerea cererii

La data programată, mergeți la sediul Poliției Rutiere și depuneți cererea pentru preschimbarea permisului străin în permis românesc, împreună cu documentele solicitate. Un ofițer de poliție vă va ajuta cu procesul și vă va elibera un aviz de depunere a cererii.

Pasul 4: examinarea medicală și testul de conducere

În urma depunerii cererii, veți fi programat pentru examinarea medicală, care este obligatorie. De asemenea, veți fi supus unui test scris de cunoștințe teoretice și unui test practic de conducere. Asigurați-vă că vă pregătiți corespunzător pentru aceste teste.

Pasul 5: eliberarea permisiunii de conducere românești

După ce ați trecut cu succes de examenele medicale și teoretice, veți primi un permis de conducere românesc. Acesta va fi eliberat cu aceleași categorii ca și permisul străin, iar valabilitatea sa va depinde de durata de valabilitate a permisului străin.

Care este taxa pentru preschimbarea permisului străin într-un permis românesc?

Taxa pentru preschimbarea permisului străin poate varia și este stabilită de autoritățile locale. Pentru a afla suma exactă, vă recomandăm să verificați tarifele actuale la sediul Poliției Rutiere.

Cum pot verifica stadiul cererii mele de preschimbare a permisului străin?

Puteți verifica stadiul cererii dvs. prin intermediul serviciilor online oferite de Poliția Română sau contactând biroul local al Poliției Rutiere unde ați depus cererea.

Cât durează întregul proces de preschimbare a permisului străin în românia?

Timpul necesar pentru a obține un permis de conducere românesc prin preschimbarea unui permis străin poate varia în funcție de numărul de solicitări și de procedurile locale. Cu toate acestea, în mod obișnuit, procesul durează câteva săptămâni, incluzând programarea, examenele medicale și teoretice.

Pot conduce în românia cu un permis străin pe o perioadă nedeterminată?

Nu, un permis străin vă permite să conduceți în România pe o perioadă limitată. Dacă locuiți în România sau stați mai mult timp în țară, este obligatoriu să solicitați preschimbarea permisului străin într-un permis românesc.

Acest articol vă oferă informații esențiale despre procedura de cerere pentru preschimbarea permisului străin într-un permis românesc. Asigurați-vă că respectați toate cerințele și procedurile pentru a vă asigura că puteți conduce legal în România. Dacă aveți întrebări suplimentare, nu ezitați să contactați autoritățile competente.

Vezi și:

Photo of author

Tanase

Lasă un comentariu