Cine eliberează certificatul de radiere auto

Certificatul de radiere auto reprezintă un document esențial în procesul de dezafectare a unui vehicul. Acesta atestă faptul că autovehiculul respectiv nu mai este în circulație și că a fost scos din evidențele oficiale ale autorităților rutiere. Însă cine este responsabil pentru eliberarea acestui certificat și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmați pentru a obține acest document important?

Cine are competența de a elibera certificatul de radiere auto?

Eliberarea certificatului de radiere auto se face de către autoritățile competente în domeniul circulației rutiere. În general, aceasta este responsabilitatea Registrului Auto Român (RAR) sau a unor instituții abilitate la nivel local. RAR este o instituție care gestionează diverse aspecte legate de circulația vehiculelor în România.

Procedura de radiere a unui autovehicul implică prezentarea acestuia la sediul RAR sau a unei stații de inspecție tehnică periodică autorizate. Aici, un inspector tehnic va verifica starea tehnică a vehiculului și va emite certificatul de radiere în cazul în care autovehiculul nu mai poate circula sau proprietarul decide să îl scoată definitiv din uz.

Ce documente sunt necesare pentru eliberarea certificatului de radiere auto?

Pentru a obține certificatul de radiere auto, este necesar să aveți la dumneavoastră anumite documente. Acestea pot varia în funcție de situația fiecărui vehicul, însă în general, veți avea nevoie de următoarele:

 • Certificatul de înmatriculare al autovehiculului;
 • Cartea de identitate a vehiculului;
 • Certificatul de asigurare auto;
 • Actul de identitate al proprietarului sau reprezentantului legal al vehiculului;
 • Documente care atestă dreptul de proprietate asupra vehiculului.

Este important să păstrați copii ale acestor documente, deoarece acestea pot fi solicitate de către autorități în procesul de radiere a vehiculului.

Care sunt pașii de urmat pentru eliberarea certificatului de radiere auto?

Procesul de obținere a certificatului de radiere auto implică următorii pași:

 1. Contactați o stație de inspecție tehnică periodică autorizată sau sediul RAR;
 2. Prezentați autovehiculul la locația aleasă pentru inspecție;
 3. Completează formularele necesare și furnizați documentele solicitate;
 4. Inspectorul tehnic va verifica starea autovehiculului;
 5. În cazul în care autovehiculul nu mai poate circula sau proprietarul decide să îl scoată definitiv din uz, se eliberează certificatul de radiere;
 6. Obțineți certificatul de radiere și păstrați-l în dosarul autovehiculului.

Este important să menționăm că autovehiculul trebuie să fie într-o stare tehnică corespunzătoare pentru a putea fi radiat. Dacă există defecțiuni majore, proprietarul poate fi informat cu privire la necesitatea efectuării reparațiilor sau a eliminării autovehiculului în mod corespunzător.

Certificat de distrugere auto

Un aspect important de menționat este legat de procesul de distrugere a autovehiculelor. Pentru aceasta, există un certificat de distrugere auto, care atestă faptul că vehiculul a fost supus unui proces de distrugere în condiții conforme cu normele legale. Acest certificat poate fi eliberat de către centre specializate în reciclarea autovehiculelor și trebuie păstrat pentru a dovedi eliminarea corespunzătoare a vehiculului.

Faqs – întrebări frecvente

Ce se întâmplă dacă nu obțin certificatul de radiere pentru autovehiculul meu?

Dacă nu obțineți certificatul de radiere, autovehiculul dumneavoastră rămâne înregistrat în evidențele oficiale ale autorităților rutiere, iar veți continua să fiți obligat să plătiți taxe și asigurări pentru acesta. Este important să finalizați procesul de radiere pentru a evita aceste costuri suplimentare.

Pot obține certificatul de radiere pentru un autovehicul care nu mai este în proprietatea mea?

Da, puteți solicita certificatul de radiere pentru un autovehicul care nu mai este în proprietatea dumneavoastră, dar trebuie să furnizați documente care atestă transferul de proprietate și să aveți acordul noului proprietar pentru radierea vehiculului.

Este necesar certificatul de distrugere auto?

Da, certificatul de distrugere auto este necesar pentru a atesta că autovehiculul a fost supus unui proces de distrugere în condiții conforme cu normele legale. Acest document este esențial pentru a demonstra eliminarea corespunzătoare a vehiculului.

Vezi și:

Photo of author

Anton

Lasă un comentariu